Fedibel - Situatie Belgische Distributie/Groothandel in elektrotechnische materialen

06/04/2020

Door de door de overheid opgelegde maatregelen, om de verspreiding van het virus in te dijken, is ook het ganse ECO systeem van de elektrotechnische sector zwaar getroffen.

Weliswaar doet de Elektrotechnische Distributie/Groothandel er alles aan om hun klanten verder te kunnen beleveren en dit met respect voor alle maatregelen inzake social distance en hygiëne maatregelen.

Groothandels blijven leveren, al gebeurt dat in deze coronatijden wel anders dan vroeger. In de filialen wordt er volop gebruik gemaakt van de nachtsas-service om de installateurs te kunnen blijven bevoorraden. Telefonisch en online kan er besteld worden, maar de verkoop via de toonbank en de selfservice in de filialen is gesloten.

De Distributie/Groothandel lijdt momenteel dan ook aanzienlijk omzetverlies doordat vele van de grotere installateurs en onderhoudsbedrijven hun grote werven hebben moeten stilleggen. Doorverkoop naar B2C ligt ook zo goed als stil. Kleine installateurs proberen nog wel door te werken echter lukt dit niet altijd omdat vele klanten de installateur niet meer willen binnenlaten.
Op basis van contacten met de collega’s federaties installateurs is onze inschatting dat er bij hen minder dan 50% activiteit is. Naar alle waarschijnlijk starten een aantal activiteiten terug op voor o.a. de netwerkbeheerders vanaf midden deze week. Deze heropstart zal dan ook in fazen gebeuren.

De Corona-crisis zorgt voor een verstoring van het ganse Eco systeem. Ook bij bepaalde fabrikanten worden leveringsproblemen vastgesteld die al dan niet tijdelijk zijn en te maken hebben met het herinrichten van hun fabrieken om te voldoen aan de maatregelen van social distance voor hun arbeiders. Verder zijn er ook fabrieken in zwaar getroffen gebieden in Europa waardoor toeleveringsproblemen vastgesteld zijn of voorspeld worden.  Gevolg is dat we overal bij de spelers in ons Eco systeem tijdelijke werkloosheid wordt ingevoerd, welswaar vaak verschillend voor arbeiders en bedienden.

Fedibel, de federatie van de Elektrotechnische groothandel, leert uit een bevraging bij haar leden dat tussen 30 en 70 % van de bedienden tijdelijk werkloos zijn. Bij de arbeiders zou dit over een gemiddelde van 18% gaan. Van de bedienden zouden er tussen de 25% en 65% telewerk doen.

De meeste filialen blijven open en functioneren als afhaalpunt voor bestellingen geplaatst door klanten via telefonische of elektronische weg. De showrooms en toonbank activiteiten zijn overal gesloten omwille van de social distance regels. Slechts enkele filialen van de Fedibel leden zijn volledig gesloten omwille van het ontbreken van voldoende vraag.

We stellen wel vast dat de economische activiteit in Wallonië veel lager ligt dan in Vlaanderen.
 

Sommige leden vrezen dat het verlies aan verkoop dit jaar niet meer zal ingehaald kunnen worden.
Er gaan stemmen op dat vele installateurs in de zomermaanden minder verlof zullen opnemen en proberen blijven door te werken. Dit zal waarschijnlijk een aanbeveling worden vanuit de bouwsector in het algemeen om het bouwverlof in te korten. Binnenkort verwachten we daar meer nieuws over.

Op korte termijn ziet de toekomst er niet echt rooskleurig uit maar hopen we dat er terug een aantal activiteiten bij de installateurs en onderhoudsbedrijven zullen opstarten. Vaak zijn bedrijven halsoverkop gesloten omwille van de opgelegde maatregelen en het niet duidelijk zijn van wat toegestaan en niet toegestaan was in onze sector. Een sector die steeds tot de cruciale of essentiële bedrijven is blijven behoren.

Het consumentvertrouwen is zwaar aangetast en de vraag is in welke mate de effecten van Covid-19 in andere Europese landen de economie in ons land nog zal treffen.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies