Succes van de F.E.E. Innovation Tour 2018

30/03/2018

21 F.E.E. leden gingen van 25 februari tot 2 maart 2018 op studiereis naar het hart van Silicon Valley. De belangrijkste doelstelling van de F.E.E. Innovation Tour was om de demonstratie van de technologische revolutie alsook de impact die het reeds op onze sector heeft te benadrukken.

Men kan constateren dat onze leden ervan overtuigd waren dat het belangrijk is om oplossingen te vinden om deze disruptie zo vroeg mogelijk aan te pakken:

"This technological revolution is faster and more impressive than the previous ones - and it will disrupt our business. We need to embrace this new technology (such as AI, Augmented Reality) in an agile manner in order to anticipate, rather than undergo."

"Don't fight against disruption, just follow the trend."

"It goes faster than you think."

Tijdens deze vijfdaagse trip in de omgeving van San Francisco hadden onze leden de mogelijkheid om minstens 17 wereldberoemde bedrijven zoals Tesla, Autogrid of Cisco, maar ook UC Berkeley en een reeks innovatieve startups te bezoeken. Onder deze bezoeken waren de volgende vier de meest indrukwekkende voor de meerderheid van de deelnemers aan de Tour:

1) Kaleido Insights is een advies-en marktonderzoeksbedrijf dat zich richt op de transformatie van de technologische revolutie in duidelijke en bruikbare innovatiestrategieën. Onze leden ontmoetten Jessica Groopman, mede-oprichtster van Kaleido Insights, onafhankelijke industrieanalyste en gespecialiseerd consultant in IoT (consumenten zijde), blockchain technologie en artificiële intelligentie. Met haar kennis en passie voor sensortoepassingen, machine learning, automatisering en bescherming van de consument, was haar toespraak een perfecte introductie op de Innovation Tour.

2) Quid is een platform dat in staat is wereldwijde collectieve intelligentie te doorzoeken, te analyseren en te visualiseren teneinde antwoorden te bieden op strategische vragen. Deze software kan een enorme hoeveelheid tekstuele gegevens analyseren om antwoorden te bieden op vragen zoals: Wat is de toestand van de gezondheidszorg in het digitale tijdperk? Wat is de publieke opinie over Airbnb? Wat zijn de speculaties over de toekomstige auto van Apple? Hoe ziet de toekomst van de voedselindustrie eruit? De presentatie van de twee bedrijfsdirecteuren was een indrukwekkende demonstratie van de huidige big data-analysemogelijkheden.

3) Proceedix is ​​een software die toelaat eenvoudig bedrijfsprocedures en installatie- en instructiehandleidingen te beheren, terwijl mobiele en digitale toegang voor buitendienstmedewerkers mogelijk is. Procedures en instructies zijn dus beschikbaar op eender welk Android of iOS apparaat, tablet, computer, maar ook modellen van slimme veiligheidsbrillen. Hoewel de onderneming maar in 2014 werd opgericht door Peter Verstraeten, een Belg, heeft ze al grote klanten zoals Philips of Scania. Nieuwe manieren van werken voor de bedienden en arbeiders van de toekomst? Zeker!

4) UC Berkeley: de universiteit van Berkeley in Californië bezit over een onderzoekslaboratorium in het leerproces van robots, onder leiding van Pieter Abbeel, een Belgische specialist in robotica en artificiële intelligentie. Onze deelnemers hebben hem ontmoet, samen met Anca Dragan, een assistent-professor die gespecialiseerd in het vertalen van vaag en gecompliceerd menselijk gedrag in eenvoudige wiskundige modellen, begrijpelijk voor robots. Voor een betere samenwoning van mensen en robots is hun werk van essentieel belang omdat ze trachten de robots te leren begrijpen welke invloed ze kunnen hebben op het gedrag van een mens. Er zijn veel toepassingen, maar intelligente wagens zijn een uitstekend voorbeeld. Hun presentatie heeft werkelijk het eindeloos potentieel van artificiële intelligentie aangetoond.

Indien deze voorbeelden u nog niet overtuigd hebben, laten we de deelnemers van deze eerste editie van de Innovation Tour aan het woord:

"A brainshower based on a combination of theoretical presentations and practical realisations in the valley were the new ideas were born."

"An eye opener on AI and its potential to make (and break). A generator of reflections on technological innovations and the possibilities it brings to many companies."

"A great opportunity of visiting leading companies in technology of the future: data processing, datasharing. Something you can't miss!"

"An excellent opportunity to understand the dynamics in a rapidly changing world."

"Surprising and meaningful applications of technology that are bringing value to our industry."

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies